torsdag 5 februari 2015

Gymnasiet är kul.

Pratade med några blivande ettor idag. Stackarna. Kommer ihåg när det var jag som skulle göra det där förbannade valet. Jag tänkte att hela min framtid låg i det lilla valet. Jag gick på alla informationsmöten, alla öppna hus och inget gjorde mig ett dugg klokare. Snarare tvärtom. Desto mer information jag fick desto osäkrare blev jag. Jag var 15 år, hur skulle jag kunna veta vad jag ville bli? Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill bli och jag tar studenten om några månader. 

Det enda jag tänkte på när jag såg de förvirrande och osäkra tjejerna och killarna idag  var hur mycket jag ville tala om för dem att det inte spelar så stor roll. Gymnasiet är inte allt. Det ni väljer nu präglar inte hela er framtid. Välj något ni tycker är kul och något ni brinner för. Och fall för fan inte för grupptrycket, välj inte en linje bara för att dina vänner väljer den. Gymnasiet är ett stort steg i livet och de tre ynka åren förändrar mycket. Ni kommer växa och bli helt andra människor än vad ni är idag. Det är under de här åren ni kommer att växa upp på riktigt. De kompisar som ni har nu kanske inte alls är era kompisar efter de kommande tre åren, eller så är de det. Det är under sådana här livsförändringar som det visar sig vilka som är här för att stanna och inte. Så våga lita på förändringen. Våga ta ett steg i en ny riktning. 

Jag hade som sagt ingen aning. Gjorde ett impulsbeslut samma dag och valde en linje som jag inte ens funderat över innan. Ekonomi och juridiklinjen. Hade inga funderingar på att bli ekonom eller jurist då och har inte det idag heller. Dock så vet jag att jag fått en fantastiskt lärorik och nyttig utbildning. Jag besitter kunskaper som jag kommer ha nytta av hela livet. Oavsett vad mitt framtida yrke kommer vara så har jag bra förutsättningar för att klara vardagliga situationer. Allt från avtal, retorik, psykologi,problemlösning, arbeta i grupp eller tolka lagtexter. 

Så hörni, alla ni som har panik över detta val. Jag är ett av tusen levande exempel på att gymnasievalet inte präglar hela er framtid. Jag läste juridik och vill idag jobba inom media, mode, design. Och vet ni vad? Ni kommer inte ens vara klara efter gymnasiet, då väntar nya utbildningar eller andra möjligheter. Och oavsett gymnasielinje kan ni läsa exakt vad ni vill på högskolan. Ni kan söka vilket jobb ni vill. Flytta vart ni vill. Ni kan göra exakt vad ni vill, ni behöver bara viljan och vara beredd på att kämpa.

Det löser sig. Och P.S er gymnasietid kommer äga, tro mig. Det kommer vara tufft men även en fantastisk åktur. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar